Houten kozijnen

Soms is het noodzakelijk om een houten kozijn te vervangen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je de kozijnen lang niet hebt onderhouden en de schade aan het hout onherstelbaar is. Dit laatste komt vaak door houtrot. Maar allereerst is het natuurlijk zaak om te voorkomen dat jouw kozijnen vervangen dienen te worden. Zorg er daarom voor dat je je kozijnen goed onderhoudt. Wanneer het hout dan toch echt versleten is en toe is aan vervanging of er is ingebroken, schakel dan altijd de hulp in van een specialist. Het is afgeraden om het zelf te doen, omdat de kans aanwezig is dat je je ruiten beschadigt of dat er uiteindelijk gaten en kieren tussen het kozijn en de muur ontstaan.

Zelf lak schade repareren

Daarnaast kun je lakschade natuurlijk gemakkelijk zelf repareren door een nieuwe lik verf aan te brengen op de kozijnen. Zorg er wel altijd voor, voordat je de verf opnieuw gaat aanbrengen, dat het houtwerk grondig gereinigd is en goed gedroogd is. Een handig hulpmiddel hierbij is een schuurspons: dit zorgt ervoor dat je makkelijker de nieuwe verf kunt aanbrengen. Maar voordat je dit doet dien je wel de kozijnen goed af te stoffen, zodat de kozijnen met de nieuwe verf er weer haarfijn uit zullen zien.

Heb je grotere schade aan jouw houten kozijn, bijvoorbeeld doordat er is ingebroken? Schakel dan een vakman in. Deze zijn hierin gespecialiseerd en hebben de juiste gereedschappen bij de hand om jouw kozijn te kunnen repareren. Soms is dit helaas niet mogelijk en dien je je oude kozijnen te vervangen.

Nieuwe verflaag

Je hebt tevens de mogelijkheid om de buitenkant van een houten kozijn te voorzien van verf met een aluminium coating. Hierdoor heeft het kozijn twee gezichten: een aluminium uitstraling aan de buitenkant en een warme houten uitstraling aan de binnenkant. En behoudt je zo het natuurlijke uiterlijk van het kozijn, maar breng je een extra beschermlaag aan de buitenkant.

Gaten in hout vullen

Zit er bijvoorbeeld een putje in jouw kozijn? Dan kun je dit bijzonder goedkoop, snel en gemakkelijk oplossen door houtvulmiddelen zoals een beetje kneedbaar hout, lijm of kit. Dit zijn materialen die goedkoop in de aanschaf zijn, snel aan te brengen zijn en ook effectief hun werk doen. De beste plek om dit soort materialen te kopen zijn in de bouwmarkt, hier is vaak een ruim assortiment van dit soort middelen te koop. Voordat je de kozijnen gaat repareren, is het wel van belang om de aangetaste materie zo goed mogelijk te verwijderen. Let er hierbij wel goed op dat je de ruit niet beschadigt.

Houten kozijnen bieden voordelen:
• eerste kwaliteit hout (hardhout en meranti)
• hoge isolatiewaarde
• inbraakwerend beslag (politiekeurmerk)
• uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding
• duurzame kwaliteit
• goed opgeleide montage
• onderhoudsvrije materialen
• 10 jaar garantie
• stijl en kleur voor iedere woning